Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdá se Vám vaše díte vybíravé ??

20. 3. 2011

Představy, že dítě musí sníst všechna jídla, která mu předložíme, jsou naivní. Ale jak je motivovat jíst zdravě i to, co odmítají?

vybirave-dite.jpg

Je třeba si zoufat, když se dítě nechce stravovat podle našich představ?  Tahle otázka se týká každého rodiče. Navíc musíme počítat s tím, že do výchovy i do stravování našich dětí nezasahuje pouze rodina, ale možná v daleko větší míře okolní svět. Co s tím můžeme dělat, když je dítě velmi vybíravé v jídle? Jak k tomu vůbec dojde, že je takové? I nechutenství dítěte rodiče velmi zneklidňuje… - co s tím? Můžete se inspirovat třeba v knize Jídlo a pití malých dětí, kterou napsala Ingeborg Hanreichová.

První rada: Nechte děti, aby jídlu přišly na chuť.

Strava by měla být pestrá, takže je opravdu důležité, aby děti poznávaly širokou paletu chutí. Jenže, některá jídla jim zachutnají hned napoprvé, ale jiná potřebují ochutnat několikrát, než jim „přijdou na chuť“. A smiřme se i s tím, že některá jídla dětem nezachutnají nikdy. Nejprve je ovšem nutné zjistit, proč dítě jídlo odmítá. Jestliže dítě chcete naučit jíst něco nového, nechte je to nové jídlo několikrát vyzkoušet. Nemůžete čekat, že se na vše, co mu předložíte, vrhne. Stačí, když zpočátku sní jen málo, postačí jen kousnout do nového jídla, zeleniny nebo ovoce. Když dítě bude vědět, že je nenutíte hned sníst velké množství, nebude se bát zkoušet dál. Nenuťte děti jíst něco, co jim opravdu nechutná. Jí-li dítě jinak docela normálně, může být příčinou odmítání i nemoc. Například dítě, které trpí nějakou alergií, často podvědomě odmítá potravinu, která ji vyvolává, i když je skryta v nějakém pokrmu.

Druhá rada: Jděte příkladem!

Mnoha věcem se děti naučí tím, že napodobují své starší sourozence a dospělé. Proto, když chcete děti naučit zdravým stravovacím návykům, měli byste je sami dodržovat. No, jen si přiznejte, kolikrát jste se vy sami nad nějakým jídlem zrovna radostně netvářili?!

Třetí rada: Dejte dětem vybrat.

Obzvláště u ovoce a zeleniny je důležité dát dětem vybrat alespoň ze dvou nebo tří druhů. Nestačí říkat, jak jsou zelenina a ovoce zdravé, to jim vlastně zas tak moc nic neříká. Zelenina a ovoce jsou pro děti zajímavé hlavně z hlediska barevnosti, chutí i různorodých tvarů. Když si budou moci vybírat, naučíte je tím zároveň rozhodovat se a navíc uplatňovat svoji vůli. Také dítěti umožníte, aby si vybralo to, co mu víc chutná nebo co je víc láká.

Čtvrtá rada: Zeleninu i ovoce je dobré mít po ruce.

Když děti přiběhnou domů na svačinu, většinou sáhnou po tom, co je první po ruce. Takže zelenina, ovoce i jiné zdravé svačinky by měly být dětem na dosah. Dítě často odmítá jen určité druhy. Na kuchyňském stole proto nechte mísu plnou ovoce a zeleniny, v chladničce ovocný zředěný džus atd.

Pátá rada: Zapojte fantazii!

Jíst ovoce a zeleninu může být nudné, ale když dětem umožníte zapojit fantazii, začne je to bavit. Můžete dětem nechat vykrajovat smajlíky nebo třeba zvířátka. Zatímco budou vytvářet svá dílka, jistě jim nějaký ten odkrojený kousek přijde k chuti. Podobně si můžete hrát s uspořádáním kousků jídla na dětském talíři, fantazii se meze nekladou.

Rada šestá: Děti rády pomáhají.

Děti vždy vyzkoušejí to, co samy pomáhaly připravovat. Nechte je podílet se na vymýšlení jídel – dejte jim do ruky kuchařku, ať třeba samy najdou recept, který by se jim líbil připravit. Mohou se inspirovat třeba i babiččinými recepty.

Rada sedmá: Přidávejte zeleninu a ovoce do oblíbených dětských jídel.

Docela jednoduchý a účinný způsob, jak děti přimět sníst více zeleniny a ovoce, je ten, že k ranní porci cereálií přidáte do misky na plátky nakrájený banán, anebo pro děti připravte pravý jahodový koktejl (z jahod, jogurtu a mléka). Do sendviče přidejte salát, rajče, ředkvičky, do kuřecího vývaru kousky mrkve, celeru, petrželky. Prostě je třeba zkoušet, zkoušet a ono se to někdy poddá. Vždyť si sáhněte do svědomí, copak vy jste měli všechna zdravá jídla hned rádi?
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář