Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vařit dětem zdravěji ?

20. 3. 2011

Jídlo je jednou ze základních lidských potřeb. Kvalita i množství potravy jsou významným každodenním vlivem zevního prostředí na vyvíjející se organismus. „Je velmi důležité co a také jak dítěti k jídlu podáváme. S trochou nadsázky lze říci, že ten, kdo připravuje jídlo pro rodinu, významně ovlivňuje její zdraví, i když i zde se uplatňují genetické faktory,“ říká dětská lékařka Jitka Komínová. No a dětem to musí i chutnat ;)

Co by ste mu poradili Vy ???

Jak vařit dětem zdravěji?

Jídlo je jednou ze základních lidských potřeb. Kvalita i množství potravy jsou významným každodenním vlivem zevního prostředí na vyvíjející se organismus. „Je velmi důležité co a také jak dítěti k jídlu podáváme. S trochou nadsázky lze říci, že ten, kdo připravuje jídlo pro rodinu, významně ovlivňuje její zdraví, i když i zde se uplatňují genetické faktory,“ říká dětská lékařka Jitka Komínová. Schopnost metabolismu zpracovat a využít potravu je u každého jedince odlišná. Proto podle doktroky Komínové není možné definovat jednoduše zdravou výživu. Potřeby každého z nás jsou značně individuální. Lze ale podle ní formulovat určité zásady, které nám pomohou vyvarovat se alespoň nejčastějších chyb.

Výběr a zpracování surovin

Zdravé vaření v sobě zahrnuje jak výběr vhodných surovin, tak způsob jejich zpracování. „Suroviny by měly být nezávadné, čerstvé. Měli bychom nakupovat tam, kde jsou dobré podmínky pro jejich skladování i prodej, sledovat záruční dobu, nepodlehnout snížené ceně za špatnou kvalitu. Alespoň většinou bychom měli nakupovat základní potraviny a jednoduše z nich vařit než stavět na příliš průmyslově zpracovaných potravinách často s neuvěřitelně dlouhou trvanlivostí, které musí nutně obsahovat množství stabilizačních a konzervačních látek. Vhodné je využít příležitostí, kdy se potravina ke spotřebiteli dostává krátkou a rychlou cestou – např. drobní pěstitelé, farmářské trhy, české potraviny se značkou KLASA. Myslím, že je správné alespoň preferovat lokální plodiny před těmi, které se dovážejí z dalekých zemí. Lze si jen přát, aby stále větší množství potravin bylo ve skutečně ,bio‘ kvalitě a za dostupnou cenu,“ vysvětluje doktorka Komínová.

Zdravá výživa je pestrá

Základním požadavkem zdravé výživy je její pestrost. „Vyvážený jídelníček pro děti znamená každodenní konzumaci masa, mléčných výrobků, vhodných obilovin, různé zeleniny a ovoce, v týdnu několik vajec, alespoň 2x rybu a některou luštěninu,“ říká doktorka Komínová. Maso libové, sýry spíše tvrdé nebo tzv. čerstvé, tvarohové, jogurty častěji neslazené, spíše nízkotučné, ale nikoli s nulovým množstvím tuku. Chléb a pečivo přirozeně „tmavé“, tj. většinou pšenično-žitné, nikoli obarvené a střídmě, třeba jen 1x denně. Mezi další vhodné obiloviny patří např. rýže natural, ovesné vločky, kroupy, jáhly, pohanka, těstoviny – zejména z tzv. semolinové mouky, ale i špaldové, žitné a také kuskus. Zeleninu bychom měli mít na jídelníčku denně jak syrovou, tak tepelně upravenou. Vhodné je krátké dušení, vaření nebo napařování tak, aby zůstala ještě pevná, nerozvařená. Ochutit můžeme různým bylinkovým kořením, česnekem nebo praženými slunečnicovými, sezamovými nebo dýňovými semeny. Vařenou zeleninu je dobře konzumovat hned, neohřívat.

Zapomeňme na uzeniny

Kdo chce zdravě jíst, musí se naučit do značné míry ignorovat dnešní širokou nabídku slazených nápojů a uzenin. Uzeniny představují nadbytek soli, tuků, konzervantů, koření, jen některé obsahují i trochu masa. „Z technologických postupů bychom nejčastěji měli vařit, napařovat, dusit, jen občas péci a jen výjimečně smažit. Pokud si občas například oblíbený řízek dopřejeme, lze ho alespoň po vynětí z pánvičky krátce ponořit do vařící vody a spláchnout část povrchového tuku. Při vaření masa jsou vhodné recepty s minimem přidaného tuku. Nádobí, které umožňuje vařit bez tuku nebo jen s malým množstvím, je rozhodně přínosem,“ říká Jitka Komínová. Dnes je již v obecném povědomí preferovat kvalitní rostliné oleje (např. olivový), výhodné je přidání čerstvého oleje do pokrmu před jeho dokončením. Také každé zeleninové jídlo má alespoň trochu tuku obsahovat, aby se mohly vstřebat vitaminy v tucích rozpustné (zejména vitamin A a E). „Při vaření brambor a zeleniny bez vody v nádobách s tzv. sendvičovým dnem zůstávají všechny živiny uvnitř, není třeba solit a zelenina je mnohem chutnější. Tepelnou úpravou se ztrácí zejména část C-vitaminu, což je jeden z důvodů, proč máme jíst část zeleniny a ovoce syrové. Bohatým zdrojem C-vitaminu je také křen a kvašená zelenina,“ uzavírá doktorka J. Komínová.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář