Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vaření s dětmi - více nepořádku, ale i více zábavy :)

20. 3. 2011

dite-a-vareni.jpg

V kuchyni se doma odehrává největší část běžného dne, děti se tu zabaví, naučí se nenásilně mnoho nového a mají pocit, že jsou užitečné a pro chod rodiny nepostradatelné. Pokud děti splní malé úkoly, které jim při vaření svěříme, zvedá jim to sebevědomí a pocit důležitosti.

Na pořádek zapomeňte

I ty nejmenší děti milují vaření. Na písku pečou bábovky, plní kyblíčky vodou, bahnem, lupením a míchají jako o život. Se stejným nadšením se vrhnou i do kuchyně. Nečekejte nic jiného, než chaos. Naordinujte si mír v duši, pevné nervy a na pár hodin přestaňte být dokonalou hospodyňkou. Před dnem Velkého vaření nemusí být vaše kuchyně jako zrcadlo. Připravte všem starší trika a zástěry do kterých vám nebude líto utírat opatlané ruce, sepněte vlasy, umyjte ruce a nechte celou jednotku nastoupit na bojiště. Tedy do kuchyně.

deti-a-vareni-2.png

Každý má svůj úkol

Děti od tří let můžou být v kuchyni „zdatnými“ pomocníky. Namítnete, že potřebují dozor, aby si neublížily a asistenci, aby něco udělaly. To jistě, ale určitě jim dá zaměstnání v kuchyni víc, než nedělní dopoledne strávené před televizí...protože maminka vaří. Do čeho se můžou děti pustit? Určitě zvládnou spustit mixér, krájet jídelním nožem ovoce na koláč na malé kousky, připravit drobenku – tahle činnost je bude nesmírně bavit!, míchat nebo válet těsto, mačkat brambory na kaši, potírat štrúdl vajíčkem, vymazat plech…. Je toho hodně a záleží jen na vás, co vydržíte. Na společné vaření si vyberte klidný den, kdy vás nebude nic honit, budete v pohodě a počasí bude nepřátelské. S většími dětmi můžeme vyzkoušet jednoduché recept, které s pomocí a dospělého zvládnou prakticky samy. Skvělý a jednoduchý je litý ovocný koláč. Maminka ho jenom dá do trouby, celou přípravu dokáže malý kuchař nebo kuchařka.

Kuchyňská škola

V kuchyni si děti procvičí barvy, poznají, co je ovoce a co zelenina, seznámí se tím, jak které potraviny skladovat, naučí se třídit odpad. Malí školáci si při vaření procvičí i čtení a počty. Odpočítat pět rajčat a paprik podat o dvě míň. Ani si nevšimnou, že je zkoušíte. A předčítání receptů je možná stejně zajímavé jako Honzíkova cesta. Nezapomeňte děti chválit, jen tak jim dodáte odvahu k samostatným činnostem a tím i sebedůvěru. Nemusí vědět, že maminka by to měla za dvacet minut hotové. Jen nikdy nezapomínejte na „bezpečnost práce“ .

V kuchyni je sice fajn, ale na prcky tam číhá nebezpečí na každém rohu.

  • krájení nožem fascinuje všechny děti. Mějte je proto stále na očích. Naučte je, že nožem se krájí vždy směrem od těla.

  • pozor na elektrické přístroje. Používali jste například mixér? Po skončení práce ho vytáhněte ze zásuvky. Zmáčknout knoflík znovu je tak lákavé!

  • stabilita je nezbytná. A tu ponožky nezaručí. Uklouznout u horkého sporáku je nebezpečné. Bačkůrky nebo protiskluzové podložky jsou lepší.

  • sporák a trouba zůstávají horké i po vypnutí. Tenhle prostor si vyhraďte pro sebe.

  • děti neudrží pozornost příliš dlouho. Při ztrátě koncentrace stoupá nebezpečí poranění. Nedávejte jim monotónní, dlouhé úkoly. Oškrabat brambory pro čtyřčlennou rodinu je bavit nebude.

    Vařením práce v kuchyni nekončí. Jestli dětem došly síly, odpusťte jim úklid. Společně ale můžete prostřít stůl, aby jim uteklo čekání na tu báječnou dobrotu, kterou tak šikovně připravily.

    deti-a-vareni-3.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář